Méně tuků i pro malé děti


Studie děti sledovala až do věku čtyř let. Rodičům ve zkoumané skupině bylo doporučeno, aby dětem po odstavení dávali pouze nízkotučné mléko, aby servírovali hodně zeleniny, používali místo másla rostlinné oleje a podávali pouze libové maso a nízkotučné sýry. Výsledkem těchto rad bylo, že jejich děti měly ve stravě méně saturovaných tuků a více komplexních uhlohydrátů než děti v kontrolní skupině. I přes to, že příjem tuků byl znatelně nižší, než jsou doporučované hodnoty pro děti do dvou let, příjem vitaminů, minerálů a dalších důležitých živin mezi oběma skupinami byl podobný. Nepotvrdily se tedy obavy, že nízkotučná strava bude znamenat snížení příjmu vitamínů rozpustných v tucích, jako je např. vitamin E. Děti ve sledované skupině neměly ani žádné zdravotní problémy, které by souvisely s nižšími hladinami vitamínu D a železa ve stravě.

Podle současných výživových doporučení se udává, že příjem tuků by neměl být v prvních dvou tří letech života nijak omezován a pak by měly kalorie z tuků tvořit méně než 30% celkového denního příjmu kalorií.

Výsledky této finské studie naznačují, že tato současná doporučení příjmu tuků v raném dětství pravděpodobně značně přeceňují skutečnou potřebu dětského organismu.

Zpět na články