Ornishovou dietou za snížením výdajů


Ornishův program sestává z diety s nízkým obsahem tuků (tuk tvoří méně než 10% celkového denního kalorického příjmu), což reprezentuje naprosté vyloučení masa (včetně drůbežího) a dokonce i ořechů. Doplňují jej pravidelné pohybové aktivity a protistresové terapie. Pojišťovací společnost, která program finančně zastřešuje, provedla studii na více než pěti stech pacientech s nemocemi srdce a cév, kteří se programu po dobu jednoho roku účastnili. Zjistili následující:

  1. 65% snížení počtu pacientů s anginou pectoris anebo s bolestmi na prsou. U těch pacientů, u kterých se angina i nadále projevovala, se četnost i intenzita potíží v průměru významně snížily.
  2. Hladiny krevního cholesterolu se snížily v průměru z 205 mg/dl na 186 mg/dl, a to i přesto, že většina pacientů, když nastoupila Ornishův program, přestala brát léky na snižování hladiny cholesterolu.
  3. Nejmodernější vyšetření srdce prokázala u mnoha pacientů zastavení nebo zvrat v průběhu choroby.
  4. Testy (na běhátku) prokázaly 22% zlepšení fyzické výkonnosti. Pracovníci pojišťovací společnosti odhadují, že ušetřené náklady na léčení 507 pacientů, kteří se podrobili Ornishovu programu, reprezentují částku asi sedmi milionů dolarů.

Pojišťovací společnost v současné době sponzoruje další studii dr. Ornisha, který se zabývá otázkou, zda jeho stravovací režim dokáže pacienty ochránit před srdečními záchvaty a ušetřit je chirurgických zákroků jako jsou angioplastika či vyoperování by-passu.

Zpět na články