Vlákninové doplňky nesnižují riziko rakoviny


Zatímco mnohé studie prokázaly, že strava s vysokým obsahem vlákniny - která je výsledkem konzumace množství zeleniny a ovoce - pomáhá v prevenci rakoviny prsu, konečníku a tračníku, je-li vláknina z rostlin izolována, výsledky nejsou zdaleka tak konsistentní.

Potravinové vlákninové doplňky a potraviny, které obsahují přídavek vlákniny, nemusí, podle zprávy zveřejněné v časopise Lancet, znamenat pro prevenci těchto onemocnění naprosto nic. Ve skutečnosti se dokonce ve studiích na zvířatech ukázalo, že určité typy vlákniny zvyšují riziko rakoviny konečníku a tračníku, říkají autoři studie Dr. Herpreet Wasan a Dr. Robert Goodlad z Imperial Cancer Research Fund v Londýně.

Fakta ukazují, že ani další složky na rostlinách založené stravě neznamejí mnohdy velký zdravotní prospěch, jsou-li brány izolovaně. Jedna studie dokonce ukázala, že vitamin C, vitamin E a betakarotén, tedy látky, které se považují za blahodárné, protože se nacházejí v ovoci a zelenině, byly-li podávány lidem ve formě vitaminových doplňků, nedokázaly zabránit rakovině tračníku a konečníku. „Nejvíce důkazů svědčí o tom, že strava bohatá na ovoce a zeleninu a současně chudá na tuky dokáže podstatně snížit riziko rakoviny,“ říká Dr. Byers, profesor preventivní medicíny z Coloradské univerzity v Denveru. „A asi dvacet studií ukazuje, že lidé, kteří jsou více fyzicky aktivní, mají podstatně nižší riziko rakoviny tlustého střeva,“ uzavírá Dr. Byers.

Zpět na články