Od experimentů k závislosti


 

Riziko konzumace alkoholu bylo pozorováno již v 10-11 letech, těsně následováno požíváním různých léků (11 let) a halucinogenů (12 let). Riziko experimentování s marihuanou nebo hašišem se začalo objevovat mezi 13 a 14 lety. Užívání kokainu o trochu později, v 15-16 letech.

Nebezpečný věk pro užívání alkoholu, marihuany a hašiše začíná tedy asi v 11-12 letech, největší riziko propadnutí návyku je mezi 16 a 18 lety. Výzkumníci se domnívají, že období okolo 16 let je pro dospívající nejnebezpečnější, protože musí čelit rostoucímu tlaku svých vrstevníků a současně jim v totmo věku jejich rodiče obvykle poskytují větší práva, větší autonomii.

Po dosažení 18 let riziko propadnutí alkoholu a marihuaně klesá a do 22 let rizikové období prakticky končí. Výzkumníci zjistili, že ti, kteří začali nadužívat nějakou látku před dosažením 15 let, byli v dospělosti méně schopni se své závislosti zbavit než ti, kteří s ní přišli do styku až v 17, 18, 19 letech nebo později. To platilo zvláště o užívání marihuany, která se ukázala být drogou, jejíž užívání nejvíce přetrvávalo.

Ženy byly podle této studie méně náchylné k experimentům se škodlivým látkam i k propadnutí závislosti než muži. Dařilo se jim též lépe než mužům se svou případnou závislostí na těchto drogách skoncovat.
 

Zpět na články